Demedicalisering protonpompremmer

Aanleiding

Naar schatting gebruiken ongeveer 2.8 miljoen mensen een protonpompremmer (PPI) om maagklachten te verhelpen. Meer dan de helft doet dat chronisch en/of zonder indicatie. Maagklachten kunnen ontstaan door een onschuldige aandoening, zoals een gastro-oesofageale reflux of functionele dyspepsie. Die aandoeningen zijn vaak met leefstijlaanpassingen of kortdurende medicatie te verhelpen.  

Het gebruik van PPIs kent daarnaast neveneffecten. Zo dragen ze bij aan botontkalking, magnesiumtekort en vergroten het risico op maagkanker.  

Uitvoerende coalitieleden:

Deelnemende huisartspraktijken:

Aanpak

De Leefstijlcoalitie ZHZ heeft de handen ineengeslagen en een plan opgesteld om bij een aantal huisartsenpraktijken in de ZHZ-regio patiënten (en artsen) te begeleiden bij het afbouwen van deze medicatie. In iedere praktijk worden 10 patiënten geselecteerd. Huisartsen worden getraind door een leefstijlarts en ondersteunt met een afbouwprotocol inclusief leefstijladviezen. Zo worden patiënten zorgvuldig begeleid bij het afbouwen. 

Na afloop wordt er geëvalueerd met patiënten, deelnemende artsen en ondersteunende projectleden.   

Doel

Op basis van de ervaringen en uitgebreide evaluatie, zal er een plan voor verdere uitrol in de regio worden opgesteld, waarbij het doel is om ongeïndiceerde PPI’s, waar mogelijk, af te bouwen. Dit zorgt niet alleen voor minder zorgkosten voor de patiënt en de samenleving, ook het risico op nieuwe aandoeningen door neveneffecten, wordt aanzienlijk verkleind. 

Looptijd project: 2024-2025
Informatie: info@leefstijlcoalitie-zhz.nl

Informatie voor deelnemende patiënten